Διττή εκπαίδευση επαγγελματικής κατάρτισης (Duale Ausbildung)

Πρόκειται για ένα μοντέλο τριετούς εκπαίδευσής το όποιο βασίζεται στον συνδυασμό θεωρητικών γνώσεων και εργασίας. Ο μαθητευόμενος ξεκινάει να εργάζεται στο αντικείμενο που έχει επιλέξει και παράλληλα φοιτά σε ανάλογη σχολή που παρέχει τις απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις. Ο χώρος εργασίας μπορεί να είναι ένα ξενοδοχείο για τα ξενοδοχειακά επαγγέλματα, ένα συνεργείο αυτοκίνητων για μελλοντικούς μηχανικούς αυτοκίνητων, ένα κομμωτήριο, ένα κατάστημα οπτικών και πλήθος άλλων χώρων για τα διάφορα επαγγέλματα.
Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με Ελληνικούς και Γερμανικούς φορείς ανέλαβε την πρωτοβουλία να αναπτύξει το διττό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Το μοντέλο της διττής εκπαίδευσης σε τουριστικά επαγγέλματα εφαρμόζεται από το 2013, σε τρία τμήματα, σε Αθήνα και Κρήτη, τα οποία έχουν οργανωθεί με γερμανικά πρότυπα και στηρίζονται από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, την DEKRA Akademie και τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Στη Θεσσαλονίκη το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο επεκτείνει το θεσμό της διττής εκπαίδευσης, καθιερώνοντας από το Φθινόπωρο του 2014 το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα 60 θέσεων για νέους 18 έως 20 ετών, στον τομέα των τουριστικών επαγγελμάτων.
Σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σε ξενοδοχείο της Αθήνας, συμφωνά με σχετικό άρθρο του skai, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Σγουρίδης, υπογράμμισε, ότι η Σχολή Διττής Εκπαίδευσης έσπασε το κατεστημένο που θέλει τον εργαζόμενο να έχει αποφοιτήσει από ΑΕΙ ή ΤΕΙ έτσι ώστε να ενταχθεί στην αγορά εργασίας και υπογράμμισε, ότι ανάλογες επαγγελματικές σχολές θα πρέπει να οργανωθούν και στον αγροτικό τομέα.
Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του ΟΑΕΔ, Αθανασία Θεοδωρίδου, επεσήμανε, ότι το ανθρώπινο δυναμικό είναι το πιο σημαντικό μέρος μιας επιχείρησης, ενώ αναγνώρισε την επιτυχία του συγκεκριμένου προγράμματος, εκφράζοντας την επιθυμία της να αναπτυχθούν παρόμοιες πρωτοβουλίες και για άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων. (Πηγή: http://www.skai.gr).
Συνεπώς η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μία εναλλακτική λύση για απόφοιτους λυκείου οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα ή δεν επιθυμούν να σπουδάσουν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ, αλλά θέλουν να έχουν την προοπτική για επαγγελματική κατάρτιση χωρίς να επιβαρύνονται με έξοδα, αντιθέτως να πληρώνονται από την πρώτη στιγμή. Στην Ελλάδα αμείβονται με το 75% του κατώτατου ημερομισθίου ενώ στην Γερμανία η μηνιαία αμοιβή κυμαίνεται από 500 Ευρώ έως 900 ευρώ το πρώτο έτος εκπαίδευσης ανάλογα με το επάγγελμα, και αυξάνεται σταδιακά κάθε χρόνο.
Σημειώνουμε ότι αυτό το μοντέλο εκπαίδευσης στην Γερμανία αποτελεί θεσμό στο εκπαιδευτικό σύστημα εδώ και πολλές γενιές και στόχος είναι η άρτια σύνδεση των νέων με την αγορά εργασίας σκοπεύοντας μακροπρόθεσμα στη μείωση της νεανικής ανεργίας.
Πλέον προσφέρεται η δυνατότητα για νέους ανθρώπους 18 έως 30 ετών από όλη την Ευρώπη να ξεκινήσουν την διττή εκπαίδευση στην Γερμανία είτε επειδή εκεί βρίσκουν το επάγγελμα που τους ταιριάζει είτε επειδή θέλουν να αποκτήσουν μία εμπειρία στο εξωτερικό και ταυτόχρονα να αποκτήσουν πολύ καλές γνώσεις Γερμανικών. Σημειώνουμε ότι με τις γνώσεις που αποκτάει ένας μαθητευόμενος στο εξωτερικό, ανοίγονται οι ορίζοντες ειδικά στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, και σίγουρα αυξάνονται οι πιθανότητες για άμεση επαγγελματική αποκατάσταση και στην Ελλάδα. Πληροφορίες υπάρχουν στο site: www thejobofmylife.de
Ως υποστήριξη αυτών που ενδιαφέρονται για την τριετή επαγγελματική εκπαίδευση στην Γερμάνια, λειτουργεί το Πρόγραμμα MobiPro-EU, το οποίο προσφέρει για νέους από όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ευκαιρία να μάθουν το επάγγελμα της επιλογής τους στην Γερμανία και χρηματοδοτεί τα απαραίτητα μαθήματα Γερμανικών στην πατρίδα τους καθώς και τα έξοδα μετακίνησης.
Το Primaschool υποστηρίζει αυτή την πρωτοβουλία και έχει ήδη βοηθήσει πολλούς υποψήφιους να επιλεχθούν για το Πρόγραμμα αυτό. Για οποιοιδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε μαζί μας!

Ημερομηνίες: 
31/08/15 (Όλη Μέρα)