«ΕΛΛΑΔΑ–ΚΙΝΑ, λαοί αρχαίοι, κόσμοι που αλλάζουν».

Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας πραγματοποιεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα πλαίσια της φωτογραφικής έκθεσης του Robert MacCabe με τίτλο:

«ΕΛΛΑΔΑ–ΚΙΝΑ, λαοί αρχαίοι, κόσμοι που αλλάζουν».

Η πρόταση απευθύνεται σε παιδιά 5ης & 6ης τάξης Δημοτικού καθώς και 1ης τάξης Γυμνασίου.

Η ΙΔΕΑ: Η πρόταση στηρίζεται στη βασική ιδέα της βιωματικής συμμετοχής και φαντασιακής ενεργοποίησης των παιδιών σε σχέση με το περιεχόμενο της έκθεσης πριν την είσοδό τους σ’ αυτήν. Η κύρια δράση έτσι, λαμβάνει χώρα σε διαφορετικούς χώρους του μουσείου, όπου μικρές ομάδες παιδιών με την καθοδήγηση των συνεργαζόμενων εκπαιδευτών εμπλέκονται στην σκηνοθετική - σκηνογραφική αναπαράσταση κάποιων από τις φωτογραφίες της έκθεσης, φωτογραφίες που τα παιδιά δεν έχουν ακόμη δει στο στάδιο αυτό της δράσης.

Ο ΣΚΟΠΟΣ: Κατά τον σχεδιασμό του προγράμματος δόθηκε μια σαφής προτεραιότητα: Να περάσουν τα παιδιά το κατώφλι της αίθουσας που φιλοξενεί τις φωτογραφίες του Robert MacCabe έχοντας ενεργοποιήσει μέσα τους μηχανισμούς εκείνους που χρησιμοποιούν και στο παιχνίδι. Μηχανισμούς φαντασιακής σύνθεσης οικείων παραστάσεων σύμφωνα με τους οποίους δημιουργούν εικόνες με ελάχιστα προαπαιτούμενα υλικά. Το υλικό του Robert MacCabe, από την άποψη αυτή προσφέρεται για τέτοιου είδους συνειρμικούς συσχετισμούς, καθώς τόσο σκηνογραφικά όσο και κοινωνιολογικά δίνει πολλές λαβές για ανάλυση.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ: Αυτές λαμβάνουν χώρα σε μικρές εστίες του μουσείου, έξω και πριν την αίθουσα φωτογραφίας. Όλα τα παιδιά συμμετέχουν σε κάποια από τις ομάδες αυτές και ταυτόχρονα έχουν την αίσθηση της συνολικής ομάδας που εργάζεται σπονδυλωτά με τελικό στόχο την είσοδό τους στην αίθουσα, όπου θα γίνει η αναζήτηση των πρωτότυπων Φωτογραφιών Αναφοράς και η σύγκρισή τους με τα αποτελέσματα των δράσεων στις οποίες ο κάθε μαθητής/τρια συμμετείχε. Με τον τρόπο αυτό εμπλέκονται ενεργά όλοι, αποφεύγοντας τον σκόπελο της παθητικής περιήγησης στα εκθέματα της έκθεσης.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Α) Ιόνιο Πανεπιστήμιο / Τμήμα Τεχνών, Ήχου και Εικόνας,

Γιώργος Στυλιανού, σύνθεση ηχοτοπίων.

Β) Εναλλακτικό εργαστήρι Κέρκυρας / Τμήμα Ραπτικής,

Στέλλα Παπαδολιάκου.

ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ : Σε συνεργασία με τους υπεύθυνους προγράμματος του Μουσείου τα σχολεία καλούνται να δηλώσουν τον αριθμό μαθητών/τριών ανά τάξη, καθώς και την ημερομηνία συμμετοχής τους.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Έφη Μακροδήμητρα, Κωνσταντίνος Χριστόπουλος, Μουσείο

Ασιατικής Τέχνης, τηλ: 26610 30443.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Μαρία Κρίγκα, Εικαστικός /εκπαιδευτικός

Κυριάκος Κωλέσης, Κοινωνιολόγος /εκπαιδευτικός

ΧΡΟΝΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ: Παρασκευή 19/4/2013 έως και Πέμπτη 25/4/2013

ΧΟΡΗΓΟΣ:PRIMASCHOOL

Ημερομηνίες: 
19/04/13 14:54